Thursday, August 8, 2013

Nyt se alkaa.

Hæ [hai]!

40kg matkatavaraa ja Keflavíkin ovista ulos. Hei Islanti, sulla on uusi ulkomaalainen!

Ja aika kekseliäs nimi blogilla. No onpa nyt nimi kuitenkin.

Wikipedian mukaan Islannissa on tuulisempaa kuin Suomessa. Se on täysin totta. Vaasan karaisemana luulin että tiedän mitä perkeleellinen tuuli tarkoittaa, joten hymähdin tiedolle ja unohdin koko asian. Ensimmäisen tuulenpuuskan mukana oli lähteä pää irti. Tässä maassa ei käytetä hattuja, tähänastisen kokemuksen mukaan ei edes pipoja.

Lentokenttäbussi tipautti kätevästi hostellin ovelle asti. Kovin montaa askelta en ehtinyt ottaa kun kun joku tuli kysymään, olenko vaihto-opiskelija. Ulkomaalaisuus näkyy pitkälle. Ihan hyvä asia, sillä muita vaihtareita oli helppo löytää. Keskustasta löytyi meille kiva rentoilubaari jossa oli laulavia tarjoilijoita. Tuntui kyllä rajulta maksaa mallasjuomasta kuuden euron sijaan tonni. Tuleva vuokrakin on sen 60 000 kuukaudessa. Voi kruunu, olet pieni ja hölmö valuutta!

Reykjavík näytti aluksi jopa kosmopoliittiselta tiheän tieverkon ja korkeiden rakennusten ansiosta. Lähemmässä tarkastelussa pohjoinen pääkaupunki paljastui kuitenkin lämpimän kotoisaksi. Pääkatu Laugavegur [löigaveegyr] on kapea pikkukaupungin kävelykatu, jota reunustavat hyvin matalat talot, kivijalkaliikkeet ja baarit. Ilmasto on täällä kylmä ympäri vuoden, joten sää velvoittaa pukeutumaan paksusti. Baareissa on todellakin okei hengailla jossain kivassa villapaidassa ja vaelluskengissä. Se on islantilaista!


Enempää Reykjavíkin ihmeitä en vielä nähnyt, sillä seuraavana päivänä oli lähdettävä kolmen viikon intensiivikielikurssille entiseen sisäoppilaitokseen länsivuonoille. Syrjäisyydessään melko lailla jumalan hylkäämä paikka, mutta maisemat ovat majesteettiset. Sisäoppilaitos on nykyään hotelli jota pyörittävät veljekset Siggi ja Gummi (Sigmundur ja Gudmundur). Vaikka Islannissa onkin vahva lempinimiperinne, on Gummi jo munkin mielestä vähän hymyilyttävä. Molemmilla omistajilla on ihmeen pelottava hymy ja hyvin alkoholimyönteinen asenne. Aika tavallisia islantilaisia.

Pohjolan latinaksi kutsuttu islannin kieli alkoi sekin avautua nopeasti. Huomasin sen vaihtareiden kollektiivisella reissulla paikalliseen halpiskauppaan. Otin ostoskorini epähuomiossa supermarketin viereisestä kaupasta ja myyjä huomautti "Stelpa! þetta er ekki sama búð! (Tyttö! Tämä ei ole sama kauppa!)" Nolostumisen sijaan riemastuin. Todella eeppistä tajuta islantia jo toisena päivänä!

Paikallisten mukaan täällä ollaan keskellä ei mitään. Totta.
Viisikymmentä vasta maahan tullutta vaihto-opiskelijaa aiheutti kieltämättä pienen kaupungin pienessä marketissa ennennäkemätöntä sekaannusta. Jos olet koskaan turhautunut tietämättömiin ja päämäärättömästi poukkoileviin hölmöihin, tiedät mistä puhun. Harvoin näkee vielä kyllästyneitä kassatyöntekijöitäkin kyllästyneempiä asiakkaita. Mutta onneksi huomenna mennään taas Bónukseen!

Oikean elämän miniatyyrimaailma.
Lähellä opiskelupaikkaamme sijaitseva länsivuonojen pääkaupunki, 2600 asukkaan Ísafjörður tosiaankin kuuluu Islannin suurimpiin kaupunkeihin (!) ja muistuttaa erehdyttävästi nukkekotia tai jonkinlaista pienoismaailmaa. Ajomatkaa sisäoppilaitokselta Ísafjörðuriin reunustivat korkeat vuoret ja silkka tyhjyys, joten kaupungin ilmaantuminen tuntui ihan epäloogiselta. Osa oppitunneistamme on täällä, joten tuossa pienoismaailmassa tulemme ilmeisesti viettämään seuraavina viikkoina melko lailla aikaa. Aivan mahtavaa.

Vuosi on saanut kaiken kaikkiaan loistavan startin ja olen melko varma että synnyin edellisessä elämässäni täällä.

Mitään muuta kerrottavaa ei juuri nyt ole, joten esittelen muutaman vinkin mikäli tällä maaperällä pyörähtäminen kiinnostaa.

1. Unohda trenssit, bleiserit ja kevyt pukeutuminen. Lämpötila nousee harvoin yli 10 asteen ja sitäkin laskee tuuli. Kesää ei käytännössä ole, joten valitse käytännöllisiä ja lämpimiä vaatteita. Niitä ne käyttää baarissakin.

2. Kumisaappaat ja hyvät lenkkarit kannattaa olla. Itselläni ei ole ja nyt kismittää.

3. Jos haluat hermostuttaa islantilaista kielenopettajaa, kommentoi kaikkea sanomalla frábært ([fraubairt], fantastinen). Sanalta menee teho ja opettajalta hermot.

4. Islantilaiset ovat ystävällistä ja rentoa porukkaa. Ovat kai niin karaistuja etteivät pikkujutut tunnu näillä turskanpyytäjillä missään. Ole siis ystävällinen takaisin ja universaali hyvä maailmanhenki pysyy tyytyväisenä jatkossakin.

No comments:

Post a Comment